Kuidas sünnib sõprus

Kuidas sünnib sõprus lapse ja tema lemmiklelude vahel? Mis on see salajane koostisosa, mis peab olema, et tekiks kiindumussuhe, mis kestab aastaid? Kuidas nukku lapsele tutvustada?

3-aastane Piia kasutab võimalust kaisutada Pihla, enne kui Pihel saab ühe Pärnumaa pere pesamuna nukuks (foto Grethe Rõõm/Mugul)

Homme kohtuvad nii mõnedki lapsed oma uute nukkudega. Mõned neist nukkudest on valminud siin Loonalapse töötoas, mõned on meisterdanud emad-vanaemad nukuringides. Kui nukkude loomisse on palju panustatud, küllap on lootused kõrgel, et laps hakkaks kingitud nukuga mängima ja tekiks soe suhe, mis kestab kogu lapsepõlve. Tean seda väga hästi, ka mina nukuvalmistajana olen põnevil ja lootusrikas, et minu abiga loodud kingitus võetakse omaks. Ootused on teadagi kiirtee pettumusteni, sest tegelikkus ei pruugi kujuneda ootuste sarnaseks. Siin saab siiski pisut ise kaasa aidata, et sündmused kulgeks soovitud suunas.


Õige nukk
Alustuseks võib mõelda sellele, kas nukk on lapsele sobiv. Sobivusel on vähe pistmiset sellega, mis värvi on nuku juuksed või silmad. Sobivuse tähendab eelkõige seda, kas nukk vastab lapse vajadustele ja arengutasemele. Beebi, kes kõike suhu paneb, ei vaja riietatavat ja juusega nukku, talle sobib nukk, kes on turvaline (ei eraldu väikseid osakesi või tekstiilikiude) ja kergesti puhastatav. Mudilasele sobib kaaslaseks nukk, kes meenutab oma ümaramate-töntsakamate kehaproportsioonidelt teda ennast, keda on kerge kanda ja kelle peal saab teha esimesi käeharjutusi tekikese peale või mütsi pähe panemisega. Nööpidega ja muidu detailsed riided on siin veel liiast. Seevastu juba paar aastat vanem laps oskab hinnata nukku, kellel saab riideid vahetada ja erinevaid patse teha. Sa ju tunned oma last, nii et küllap tunned ära nuku, mida tema kõige paremini kasutada saab oma mängus, kui mõtled oma lapse, tema oskuste ja vajaduste peale.

6-kuune Marii ja tema kaisunukk

Esmamulje
Mõtle ka esimesele kohtumisele. Millised on need lapse ja nuku esimesed kolm sekundit, mille jooksul tekib esmamulje, mida on peaaegu võimatu tagasi pöörata või muuta. Sageli (kuigi mitte alati) saab laps nuku mingil tähtpäeval või pühal, sünnipäeval, jõuludeks või lasteaia lõpukingituseks. Kõik need sündmused on juba iseenesest tulvil argipäevast erinevaid muljeid ja elevust. Võibolla on ümberringi külalisi või kaugeid sugulasi, keda pole ammu näinud. On teisi kingitusi ja uusi mänguasju. Võid pisut mõelda, kuidas selle taustal jätta ruumi ja aega just kingitud nukule, et tal oleks võimalus esile tõusta ja saada üks-ühele tähelepanu, mida ta väärib. Näiteks võib nukk jõuluvanalt saabuda pisut varem ja oodata last kuuse all, kui tõeline pühade melu pole veel pihta hakanud (tõsi, tänapäeval tähendaks see vist seda, et nukk tuleb juba novembris :)). Tähtsa kingituse üleandmiseks ei pruugi sugugi oodata mõnd suursündmust. Eks see muidugi oleneb lapsest ja pere traditsioonidest. Lapse ja nuku esmakohtumiseks võib sobida täiesti tavaline päev. Võibolla ärkab laps hommikul või tuleb pärastlõunal lasteaiast ja avastab külalise oma nukunurgas nukutoolil istumas ja teed joomas?

1-aastase Akseli ja tema pehmu esmakohtumine

Eeskuju
See käib läbi kõikjal laste arenguga seonduvas ja me ei saa siin ka sellest üle ega ümber: eeskuju loeb! Suhtu esimesest hetkest nukusse nii, nagu soovid, et laps temasse suhtuks. Suhtle nukuga nagu võrdsega, räägi nukuga sõbralikult, säti ta riidesse, kui olete kuhugi minemas, õhtul kussuta ta hellalt unele. Tee seda kõike nagu muuseas, justkui nukuga rääkimine ja toimetamine oleks kõige loomulikum asi maailmas, ära ülearu näitle või selgita. Sel viisil nukumängus eeskuju andmine võib olla eriti vajalik, kui lapsel on ka varem nukke olnud, aga ta pole nendega eriti mängima hakanud. Võibolla ta lihtsalt ei oska ja vajab võimalust alustuseks või aegajalt nukumängu pisut kõrvalt jälgida, et seda hiljem matkida. Ma ei mõtlegi, et täiskasvanud peaks kogu aeg koos oma laste ja nende nukkudega mängima, pigem on see juuretiseks siis, kui on vaja toetada lapse ja tema nuku sõprust.

11-kuune Piia ja pontsakas nukk

Lugude jutustamine
Anna lugude jutustamisega lapse kujutlusvõimele toitu, mis omakorda toetab nukumängu. Las nukk tuleb koos oma looga, taustaga. Kui laps on oma nukuga kohtunud, räägi talle, kust ja kuidas nukk tuli, millised on tema iseloomujooned või mis on tema lemmiktegevused. See ei pea olema mingi ülearu peen muinasjutt, tee sedagi võimalikult lihtsalt ja loomulikult, nii nagu räägiksid lapsele mis iganes igapäevasest asjast. Võid avastada, et kui treenid pisut oma jutuvestjasoont ja annad lapsele kätte esimesed niidiotsad, arenevad need lood tema mängudes edasi.

Preili Kolmene ja tema nukk, pikemalt ja rohkete imeilusate piltidega Grethe blogis (foto Grethe Rõõm/Mugul)


Hetkede loomine
Säti juba enne nuku tulekut valmis mõned asjad nukumängu jaoks. Nukule ei pea kohe sisse seadma täielikult möbleeritud kahekorruselist eramut. Siiski võid hoida käepärast tekikese, mille alla saate nuku tema esimesel ööl oma uues kodus tuttu panna. Suurema lapse ja tema nuku jaoks leia mõned nukuriided, kõige parem, kui need vastavad käesolevale aastaajale. Kui ootad lapselt, et ta enne õueminekut jope selga paneks, võib laps üsna kindlalt väita (ja tal on tuline õigus!), et nukk ei saa teiega õueskäigule kaasa tulla, sest tal pole soojasid riideid selga panna. Püsi sammuvõrra ees ja ennetada sellist draamat. Koo nukule müts ja õmble üks lihtne soe vammus. Võibolla saad hoopis oma vanemate panipaigast välja tuua ja korrastada mõned nukuriideid, mis kuulusid varem su enda nukule? Aegajalt tee ise nukunurk korda. Vaata, kas on nukuriideid, mis tahavad pesemist või parandamist. Pane paljad nukud riidesse ja säti mõnusasti laua äärde sööma. Võid mõnikord lisada mõne nõelvilditud koogi või heegeltatud köögivilja. Või pane nukule öösärk selga ja pane ta nukuvoodisse tuttu. Sellised väiksed stseenid võimaldavad lapsel tunnistada nukke kõrvalt justkui ise oma elu elamas ja kutsuvad palju suurema tõenäosusega nukumängule, kui mänguasjakastis muude asjade vahel paljalt lebav nukk.

Kohalolu
Eks see tuleb juba eelnevast välja, aga kui soovid toetada last ja tema nukku nende sõprussuhte loomisel, investeeri sellesse oma aega ja tähelepanu. Ole lapse jaoks kohal nende kohtumise esimestel hetkedel, et oleks aega loovalt vastata küsimustele, mis lapsel nuku päritolu kohta võivad tekkida. Leia hetki, et ise südamest nautida nukumängu ja sellega anda lapsele võimalus vahetult kogeda, kui rõõmutoov nukkudega mängimine võib olla. Ole kohal, et märgata, kuidas laps oma nukku kasutab. Ta ei pruugi etendada elavaid lugusid oma nukkudega. Võibolla ta hoopis räägib temaga vaikselt või vahetab vaid nuku riideid, aga ta siiski kasutab oma nukku.

Need on mõned tähelepanekud, mõtted ja osalt ka oletused. Kui Sul on nippe, edulugusid või just vastupidiseid kogemusi selle teema kohta, palun võta hetk, et need kirja panna, et ka meie saaksime neist õppida.












Kommentaarid

  1. Tere! Aitäh inspireeriva artikli eest! Mul on plaanis sel aastal vanemale tüdrukule üks korralik nukk soetada ja teie artiklist on selleks puhuks palju kasu.
    Jagasin seda ka oma blogis - http://mutukamoos.wordpress.com/2014/01/01/kuidas-teha-lapsest-ja-tema-uuest-lelust-parimad-sobrad/
    Kõike paremat teile!
    Eveli

    VastaKustuta

Postita kommentaar